Metody oznaczania mikro i makroelementów w żywności

Przedział wiekowy 13-18
Limit miejsc 15
Forma pokaz, prezentacja

Zawarte w żywności mikro i makroelementy zapewniają prawidłowy rozwój, mają duży wpływ na zdrowie i życie człowieka, biorąc one udział w wielu procesach biologicznych. Są to składniki mineralne, które po spaleniu pozostają w postaci popiołu, stanowią około 4% masy. Na tę ilość składa się 46 składników, a 30 z nich uważa się za niezbędne do życia, . Mikroelementy (miedź, żelazo, cynk, mangan) i makroelementy (wapń, magnez, sód, potas, fosfor) przyjmuje się prawie wyłącznie z pożywieniem, gdyż organizm człowieka nie ma możliwości ich wytwarzania. Ważne jest aby obie te grupy pierwiastków występowały w ściśle określonych ilościach. Mikro i makroelementy można oznaczać metodą Spektrometrii Absorpcji Atomowej, w pracowniach wyposażonych specjalistyczną aparaturę, po uprzednio przeprowadzonej mineralizacji.

Lokalizacja Wydział Nauki o Żywności, Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności, ul. Heweliusza 6, sala 304

Terminarz