Bacon & Whisky Jam – dla smakoszy niebanalnych połączeń

Przedział wiekowy pow. 18
Limit miejsc 12
Forma warsztaty

Podczas zajęć osoby biorące udział w warsztatach przygotują innowacyjny produkt – dżem z bekonu z dodatkiem whisky. Każdy z nich pozna kolejne etapy procesu: od obróbki i podsmażania mięsa, przez karmelizację składników i łączenie ich w spójną masę, do uzyskania charakterystycznej konsystencji dżemu. Uczestnicy warsztatów nauczą się, jak równoważyć smaki: słodki, słony, kwaśny i alkoholowy, a także zrozumieją znaczenie procesów kulinarnych, takich jak karmelizacja i redukcja. Udział w zajęciach pozwoli im rozwinąć kreatywność kulinarną, zdobyć praktyczne doświadczenie technologiczne oraz ocenić sensorycznie produkt, który może znaleźć zastosowanie w gastronomii.

Lokalizacja Wydział Nauki o Żywności, Katedra Mikrobiologii Żywności, Technologii i Chemii Mięsa, ul. Plac Cieszyński 1, s. 07

Terminarz

  • 26 września

    • 09:00 - 11:15
      brak miejsc
    • 12:00 - 14:15
      brak miejsc