Dlaczego ważne są przeciwutleniacze i w jakiej żywności można je znaleźć

Przedział wiekowy 10+
Limit miejsc 24
Forma konkurs, prezentacja, wykład

Na zajęciach dowiecie się czym są przeciwutleniacze, jak działają, dlaczego trzeba dostarczać je do organizmu człowieka oraz w jakiej żywności można je znaleźć. Dowiecie się, że mimo tego, że tlen jest niezbędny do naszego życia, to w czasie oddychania mogą wytwarzać się tzw. reaktywne formy tlenu które mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie inicjując powstawanie wielu chorób. Pokażemy Wam, jak można temu zapobiegać poprzez odpowiednie odżywianie się, jakie produkty spożywcze wybierać i czego unikać, aby czuć się dobrze i żyć zdrowo. Na tych z Was, którzy najlepiej odpowiedzą na zadane po naszej prezentacji pytania, czekać będą smaczne i zdrowe (bo pełne przeciwutleniaczy) produkty spożywcze :)

Lokalizacja Wydział Nauki o Żywności, Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności, Plac Cieszyński 1, sala 504

Terminarz