Kuchnia studencka w czasach Kanta

Przedział wiekowy 13-18
Limit miejsc 25
Forma warsztaty

Co jadali mieszkańcy XVIII-wiecznej Europy? Kto pijał kawę i używał do woli egzotycznych przypraw? Czy ówcześni Europejczycy korzystali z książek kucharskich? Co oznaczała nazwa konwiktorium? Na to i na wiele innych pytań poszukamy odpowiedzi w trakcie warsztatów archiwalnych „Kuchnia studencka w czasach Immanuela Kanta”. W pierwszej części warsztatów poznamy specyfikę kulinarnego obrazu ówczesnej Europy. Porozmawiamy o roli podziałów społecznych w dostępie do określonych produktów, warunkach życia w XVIII wieku, jak również wpływie historii na sposób postrzegania określonych artykułów żywnościowych. Przede wszystkim jednak skupimy się na specyfice stołówki studenckiej funkcjonującej na Uniwersytecie Albrechta w Królewcu w okresie życia Immanuela Kanta. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się, kto w ogóle miał szansę podjąć studia w XVIII wieku i w jaki sposób uzyskiwano przywilej korzystania ze stołówki. Poznamy również statut stołówki i zasady w niej panujące, których surowo przestrzegano. W części praktycznej podejmiemy próbę odtworzenia jadłospisu studentów Albertyny w oparciu o materiały przygotowane na podstawie oryginalnego menu stołówki, które przechowujemy w AP Olsztyn. Warsztaty przeznaczone dla miłośników historii europejskiej kuchni i nie tylko!

Lokalizacja Archiwum Państwowe w Olsztynie, ul. Partyzantów 18, Olsztyn

Terminarz