Tajemnice czekolady: od ziarna kakao do słodkiej pralinki

Przedział wiekowy 0-12
Limit miejsc 25
Forma konkurs, pokaz, warsztaty

Czy wyobrażacie sobie czekoladę bez cukru, gorzką i pikantną? Tak właśnie pili ją Majowie i Aztekowie ponad 3000 lat temu! Dopiero później czekolada stała się słodkim przysmakiem, który dziś wszyscy uwielbiają. Podczas warsztatów odkryjecie, jak z małych ziaren kakaowca powstaje czekolada. Zobaczycie, jak wygląda masa kakaowa i przekonacie się, że zanim zamieni się ona w smaczną, gładką i błyszczącą tabliczkę, musi przejść kilka ważnych etapów. Dowiecie się, jak działają i do czego służą specjalne urządzenia, takie jak konsza, w której masa czekoladowa długo się miesza, oraz temperówka, w której czekolada jest podgrzewana i ochładzana. Zobaczycie też kuwerturę — masę, która wygląda już prawie jak czekolada, ale potrzebuje jeszcze odrobiny pracy. A potem - najlepsza część! Będziecie mogli samodzielnie przygotować własne czekoladki: wybierzecie kształty, nadzienia i ozdobicie według własnego pomysłu. Na zakończenie warsztatów odbędzie się konkurs - wybierzemy najbardziej pomysłowe czekoladowe dzieła.

Lokalizacja Wydział Nauki o Żywności, Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych, Plac Cieszyński 1, sala 239

Terminarz