Tłoczenie na zimno – prosty sposób otrzymywania oleju roślinnego do celów jadalnych i produkcji biodiesla

Przedział wiekowy bez ograniczeń
Limit miejsc 25
Forma pokaz, warsztaty, wystawa

Czy wiecie, że można wyprodukować olej jadalny bez użycia wysokiej temperatury i środków chemicznych? Podczas warsztatów poznacie metodę tłoczenia na zimno — prosty i przyjazny dla środowiska sposób pozyskiwania oleju z nasion i orzechów. Dzięki tej metodzie w oleju pozostają cenne składniki, które mają dobry wpływ na zdrowie, m.in. witamina E, karotenoidy (barwniki roślinne) i polifenole (naturalne przeciwutleniacze). Zobaczycie, jak działają prasy do tłoczenia (ślimakowa i hydrauliczna) oraz porównacie wygląd, zapach, smak i konsystencję olejów z różnych nasion, np. lnu, słonecznika, sezamu, konopi czy dyni. Dowiedziecie się również, jak można wykorzystać pozostałości po tłoczeniu, tzw. wytłoki. Podczas warsztatów posłużą one do samodzielnego przygotowania słodkich przekąsek bogatych w składniki odżywcze, takich jak chałwa, ciastka czy batoniki. Będziecie mogli także obejrzeć wystawkę różnych surowców olejarskich, z których pozyskuje się oleje. Druga część warsztatów będzie poświęcona biopaliwom. Zostanie pokazane, jak z roślinnego oleju można wytworzyć biodiesel — paliwo, które może napędzać samochody. Pokażemy także, jak przerobić zużyty olej posmażalniczy na biopaliwo - to jeden ze sposobów na ograniczanie odpadów.

Lokalizacja Wydział Nauki o Żywności, Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych, Plac Cieszyński 1, sala 239

Terminarz