Ryby - świadomy wybór

Przedział wiekowy 13-18
Limit miejsc -
Forma warsztaty, wykład

Każdy żywy organizm ma swoje miejsce w łańcuchu żywieniowym na końcu, którego stoi człowiek. W ekosystemach wodnych łańcuch troficzny tworzą producenci (głównie fitoplankton) oraz konsumenci I, II i III rzędu. Dlaczego warto jeść ryby …..bowiem dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów egzogennych, są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Z drugiej strony są dobrymi bioindykatorami skażenia środowiska, bowiem metale ciężkie krążąc w środowisku wodnym posiadają zdolność kumulowania się w różnych narządach i tkankach organizmów żywych, w tym ryb.

Lokalizacja Wydział Nauki o Żywności, Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności, ul. Heweliusza 6, sala 206

Terminarz

  • 26 września

    • 11:00 - 12:00
      bez limitu miejsc
    • 13:00 - 14:00
      bez limitu miejsc

Wstęp wolny. Rezerwacja miejsc nie jest wymagana.

Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie.