Ryby - świadomy wybór
Przedział wiekowy
13-18
Limit miejsc
-
Forma
warsztaty, wykład
Każdy żywy organizm ma swoje miejsce w łańcuchu żywieniowym na końcu, którego stoi człowiek. W ekosystemach wodnych łańcuch troficzny tworzą producenci (głównie fitoplankton) oraz konsumenci I, II i III rzędu. Dlaczego warto jeść ryby …..bowiem dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów egzogennych, są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Z drugiej strony są dobrymi bioindykatorami skażenia środowiska, bowiem metale ciężkie krążąc w środowisku wodnym posiadają zdolność kumulowania się w różnych narządach i tkankach organizmów żywych, w tym ryb.
Lokalizacja
Wydział Nauki o Żywności, Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności, ul. Heweliusza 6, sala 206
Terminarz
-
26 września
-
11:00 - 12:00bez limitu miejsc
-
13:00 - 14:00bez limitu miejsc
-
Wstęp wolny. Rezerwacja miejsc nie jest wymagana.
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie.