MIKROBIOLOGICZNY LUNCHBOX - cztery smaki mikroświata

Przedział wiekowy 7-10
Limit miejsc 18
Forma warsztaty

Zapraszamy na niezwykłą wyprawę w głąb mikroskopijnego świata. Naszą podróż podzielimy na cztery etapy – każdy z nich odkryje przed nami tajemnice mikrobiologicznego lunchbox’a. Rozpoczniemy od etapu pt. „Czego oko nie widzi, a ucho nie słyszy...”, podczas którego zajrzymy do wnętrza ludzkiej jamy ustnej, by przyjrzeć się mikrobom zamieszkującym ślinę. Dowiemy się, kto tu jest gościem, a kto gospodarzem – i kto zjada kogo! Następnie zagłębimy się w sekrety „Lodówki” – mikrobiologicznej przestrzeni, w której bakterie i pleśnie konkurują o każdy kawałek naszych zasobów. Sprawdzimy, kto pierwszy sięgnie po przysmak i kto zwycięża w tym „zimnym królestwie”. W trzecim etapie skupimy się na kropelce wody, by odkryć, czy rozmiar rzeczywiście ma znaczenie. W końcu, zajrzymy również pod nasze stopy, by sprawdzić, jak wygląda uczta w świecie mikroorganizmów glebowych. Zweryfikujemy zasady gry ustalone między mikrobami, które dają im szansę na przetrwanie w tym złożonym ekosystemie.

Lokalizacja Wydział Rolnictwa i Leśnictwa, Katedra Gleboznawstwa i Mikrobiologii, Plac Łódzki 3, sala 5, 6

Terminarz