ZASIEJMY FERMENT CZYLI SZTUKA KISZENIA

Przedział wiekowy 9+
Limit miejsc -
Forma warsztaty

Ukisić można każdą jadalną roślinę – to najnowszy trend kulinarny. Utrwalanie żywności poprzez fermentację znane jest od wieków. Czynnik konserwujący to kwas mlekowy wytwarzany przez bakterie uczestniczące w tym procesie.  Zapraszamy do „siania fermentu” i poznania nieoczywistych kiszonek, a także zobaczenia pod nowoczesnym mikroskopem obecnych w nich mikroorganizmów odpowiedzialnych za ten „ferment”.

Lokalizacja Biblioteka Uniwersytecka, ul. Oczapowskiego 12 B, antresola, I piętro

Terminarz

  • 26 września

    • 10:00 - 14:00
      bez limitu miejsc
  • 27 września

    • 10:00 - 14:00
      bez limitu miejsc

Wstęp wolny. Rezerwacja miejsc nie jest wymagana.

Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie.