Poznajemy jesiotry – żywe skamieniałości środowiska wodnego
Warsztaty związane z przekazaniem ciekawej wiedzy na temat ryb jesiotrowatych. Ponieważ są to ryby, które wyewoluowały około 200 milionów lat temu bardzo często nazywane są żywymi skamieniałościami lub rybami pradawnymi. W porównaniu do innych ryb kostnoszkieletowych ich budowa zewnętrzna jest nieco inna. Na przykład ryby te nie posiadają łusek tylko płytki kostne, dodatkowo ich głowa jest zaopatrzona w rostrum z czterema wąsikami. Ryby te produkują ikrę, z której wytwarzany jest czarny kawior – najdroższy produkt spożywczy na świecie. Warsztaty będą polegały na obserwacji eksponatów oraz żywych ryb jesiotrowatych. Dodatkowo będzie można zobaczyć jak wygląda ikra tych ryb, a chętni uczestnicy będą mogli spróbować jak smakuje mięso jesiotra. W trakcie warsztatów zaplanowano również ciekawy quiz jesiotrowy.
Terminarz
-
21 września
-
dostępnych miejsc: 21
-
dostępnych miejsc: 12
-
dostępnych miejsc: 5
-
Aby dokonać rezerwacji należy zalogować się do systemu.
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie.