Upiecz swój własny chleb – od zakwasu po aromatyczny bochenek

Przedział wiekowy bez ograniczeń
Limit miejsc 25
Forma warsztaty

Masz dosyć szybko czerstwiejącego chleba z supermarketu? Brakuje Ci aromatu i chrupiącej skórki chleba pieczonego przez babcię? Naprawdę niewiele potrzeba, aby go zrobić w domu. Prowadzący warsztaty wyjaśnią krok po kroku jak zrobić dobry zakwas, jak przygotować ciasto pszenne, a jak żytnie, i w końcu jak upiec aromatyczny chleb w piekarniku. Na pewno będzie zdrowszy, bo bez polepszaczy i dłużej zachowa świeżość. A może już próbowałeś, ale wypiek okazał się daleki od Twoich oczekiwań? Prowadzący podpowiedzą jak uniknąć najczęściej popełnianych błędów oraz zaproponują jak zwiększyć wartość odżywczą pieczywa. Ponadto uczestnicy warsztatów będą mogli samodzielnie zrobić ciasto, a z niego uformować bułki z dowolnymi dodatkami i wypiec. Będą mogli także spróbować ciepłego chleba na naturalnym zakwasie.

Lokalizacja Wydział Nauki o Żywności, Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych, Plac Cieszyński 1, sala 239

Terminarz