Barwna biotechnologia

Przedział wiekowy 8-12
Limit miejsc 15
Forma warsztaty

Celem doświadczeń będzie wprowadzenie uczestników zajęć w świat barwników i ich zmian pod wpływem działania czynników chemicznych. Doświadczenia będą polegały na ocenie zmian barwy ekstraktu z liści herbaty oraz soku owocowego w zależności od kwasowości środowiska. Uczestnicy poznają zasadę procesu rozdziału membranowego, tj. dializy oceniając zmianę barwy roztworu skrobi w trakcie doświadczenia. W kolejnej prezentacji przedstawione zostanie działanie detergentów umożliwiających łączenie wody z olejem oraz tworzenie barwnych obrazów w mleku. Poprzez zmianę barwy roztworów można także określać aktywność enzymów. Przedstawione zostaną testy barwne pozwalające na określenie aktywności lipaz (enzymów rozkładających tłuszcz) oraz galaktozydazy (enzymu rozkładającego laktozę obecną w mleku). W prosty sposób przedstawimy jak wyizolować DNA z materiału roślinnego.

Lokalizacja Wydział Nauki o Żywności, Katedra Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności, ul. Heweliusza 1, sala 113

Terminarz