Barwna biotechnologia
Celem doświadczeń będzie wprowadzenie uczestników zajęć w świat barwników i ich zmian pod wpływem działania czynników chemicznych. Doświadczenia będą polegały na ocenie zmian barwy ekstraktu z liści herbaty oraz soku owocowego w zależności od kwasowości środowiska. Uczestnicy poznają zasadę procesu rozdziału membranowego, tj. dializy oceniając zmianę barwy roztworu skrobi w trakcie doświadczenia. W kolejnej prezentacji przedstawione zostanie działanie detergentów umożliwiających łączenie wody z olejem oraz tworzenie barwnych obrazów w mleku. Poprzez zmianę barwy roztworów można także określać aktywność enzymów. Przedstawione zostaną testy barwne pozwalające na określenie aktywności lipaz (enzymów rozkładających tłuszcz) oraz galaktozydazy (enzymu rozkładającego laktozę obecną w mleku). W prosty sposób przedstawimy jak wyizolować DNA z materiału roślinnego.
Terminarz
-
20 września
-
10:30 - 11:30brak miejsc
-
-
21 września
-
dostępnych miejsc: 15
-
-
22 września
-
10:30 - 11:30brak miejsc
-
Aby dokonać rezerwacji należy zalogować się do systemu.
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie.