Magiczne kulki
Przedział wiekowy
8-12
Limit miejsc
15
Forma
warsztaty
Celem doświadczeń będzie przygotowanie immobilizowanych biopreparatów. Przygotujemy kulki żelowe z alginianu wapnia o różnych rozmiarach w których zamkniemy, zimmobilizujemy sok owocowy, barwniki, wybrane związki chemiczne, enzymy i drobnoustroje. Po dodaniu tlenku żelaza(II) i (III) zwanego magnetytem otrzymamy magnetyczne granulki, które łatwo będzie można łatwo wydzielać w polu magnetycznym. Celem kolejnych doświadczeń będzie otrzymanie żelowych preparatów z użyciem agaru i karboksymetylocelulozy.
Lokalizacja
Wydział Nauki o Żywności, Katedra Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności, ul. Heweliusza 1, sala 113
Terminarz
-
20 września
-
dostępnych miejsc: 13
-
-
21 września
-
09:00 - 10:30brak miejsc
-
Aby dokonać rezerwacji należy zalogować się do systemu.
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie.