"Świat słodkości w żywności"

Przedział wiekowy pow. 16
Limit miejsc 20
Forma prezentacja, warsztaty

Uczestnicy zajęć dowiedzą się jakie substancje są odpowiedzialne za słodycz produktów żywnościowych. Czy takimi związkami są tylko cukry? Czy organizm człowieka może uzależnić się od cukru? Osoby uczestniczące w zajęciach w przyjemny i słodki sposób poznają różne substancje słodzące oraz ich właściwości i funkcje w żywności, a także sprawdzą atrakcyjność wybranych produktów żywnościowych w aspekcie zawartości w nich substancji słodzących, "odkryją" pochodzenie tych związków, w tym obecność naturalnych substancji słodzących i/lub stanowiących zamienniki cukrów oraz przeprowadzą ocenę sensoryczną produktów żywnościowych.

Lokalizacja Wydział Nauki o Żywności, Katedra Biochemii Żywności, Plac Cieszyński 1, blok 43, sala nr 205

Terminarz