Kwaśne jak cytryna, zasadowe jak mydło - czyli kapusta w kolorach tęczy

Przedział wiekowy 13-18
Limit miejsc 10
Forma warsztaty

W gospodarstwie domowym często spotykamy się z określeniem „pH” lub pojęciami „odczyn kwaśny” „obojętny” czy „zasadowy”. Środki czystości o wysokim pH, czyli o właściwościach zasadowych, stosujemy do udrażniania rur kanalizacyjnych. Do codziennej pielęgnacji stosujemy mydła, które bez specjalnych dodatków mają odczyn zasadowy. Częste używanie takich preparatów jest niekorzystne dla skóry, ponieważ niszczą one lekko kwaśną barierę blokującą mikroorganizmom chorobotwórczym dostęp do naszego organizmu, co w konsekwencji może powodować choroby skóry. Również w rolnictwie i ogrodnictwie, aby uzyskać lepsze plony, konieczne jest określanie odczynu gleby, gdyż część roślin wymaga gleby kwaśnej, a część neutralnej lub zasadowej. W laboratorium do precyzyjnego określania wartości pH stosujemy pH-metry. Mniej precyzyjne, ale również użyteczne mogą być niektóre barwniki roślinne, które mają właściwości zmieniania koloru w zależności od wartości pH. Soki lub napary pozyskane z takich roślin jak kapusta, burak czy czarna porzeczka, można wykorzystywać jako indykatory (wskaźniki) właściwości kwasowo-zasadowych badanych substancji. W obecności substancji kwaśnych przyjmują one zabarwienie od różowego aż do czerwonego, zaś w obecności zasad od niebieskiego, poprzez zielony aż do żółtego. Takiej zmiany koloru nie powodują natomiast żadne substancje o charakterze obojętnym (np. woda). Przyjdź i przetestuj odczyn substancji powszechnie występujących w Twojej kuchni czy w łazience. Pobawmy się w kolory :)

Lokalizacja Wydział Biologii i Biotechnologii, Katedra Biochemii, ul. Oczapowskiego 1A, sala 325

Terminarz