Ryby - świadomy wybór - korzyści a ryzyko

Przedział wiekowy 13-18
Limit miejsc 12
Forma prezentacja, warsztaty

Mięso ryb jest cennym źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej, bogatym w niezbędne aminokwasy, a także tłuszczu, w skład którego wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza z grupy n–3. Oprócz tego ryby zawierają witaminy i składniki mineralne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niektóre z tych pierwiastków pełniących ważne funkcje życiowe, stają się szkodliwe przy wyższym stężeniu (Mn, Fe, Zn i Cu). Ryby, należące do ostatniego poziomu piramidy troficznej, ze względu na kumulację w ich tkankach i organach metali ciężkich i toksycznych związków organicznych, mogą stanowić dobry wskaźnik zanieczyszczenia środowiska wodnego. Duże skażenie ryb tymi substancjami powoduje zagrożenie dla zdrowia, a tym samym w dużym stopniu ogranicza możliwość ich spożywania. Dlatego ważne jest ograniczenie ilości zanieczyszczeń przedostających się do wód, bowiem ich zwiększenie ma niekorzystny wpływ na biocenozę wodną, czyli różne gatunki roślin i zwierząt powiązanych ze sobą zależnościami pokarmowymi. W dalszej konsekwencji prowadzi to do zaburzeń w ekosystemach, w wyniku których następuje spadek obfitości i różnorodności ryb. Warsztaty- ryby w łańcuchu troficznym, różnorodność gatunkowa i ich wartość odżywcza.

Lokalizacja Wydział Nauki o Żywności, Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności, ul. Heweliusza 6, sale 107, 300, 309, 311

Terminarz