Wiem co jem - ziemniaczany duet: chipsy i frytki
Uczestnicy biorący udział w zajęciach dowiedzą się dlaczego ziemniaki ciemnieją. Omówione zostaną czynniki wywołujące ciemnienie miąższu bulw. Uczniowie wykonają samodzielnie analizę oceniając to zjawisko po 10 minutach oraz po 1 godzinie od przekrojenia bulw. Wykonamy też ocenę jakości czipsów i frytek. Ocena bulw świeżych zostanie wykonana w 9 stopniowej skali w oparciu o barwne wzorce duńskie. Uczniowie dokonają oceny właściwości konsumpcyjnych, która będzie połączona z degustacją usmażonych czipsów i frytek. Wszystkie wyniki zostaną zapisane w pliku MS Excel, policzone zostaną średnie, które posłużą do sformułowania wniosków. Wyniki badań zostaną przekazane uczniom w formie wydruków komputerowych. Pod koniec zajęć każdy z uczestników otrzyma certyfikat informujący o uczestnictwie w warsztatach. Uwaga: w związku z koniecznością przygotowania certyfikatu uprzejmie proszę o wcześniejsze przesłanie list uczniów z nazwą szkoły i terminem spotkania na adres: andrzej.zolnowski@uwm.edu.pl
Terminarz
-
20 września
-
dostępnych miejsc: 16
-
dostępnych miejsc: 8
-
dostępnych miejsc: 16
-
14:00 - 15:30brak miejsc
-
-
21 września
-
dostępnych miejsc: 4
-
dostępnych miejsc: 10
-
12:00 - 13:30brak miejsc
-
dostępnych miejsc: 4
-
-
22 września
-
dostępnych miejsc: 13
-
10:00 - 11:30brak miejsc
-
dostępnych miejsc: 16
-
dostępnych miejsc: 16
-
Aby dokonać rezerwacji należy zalogować się do systemu.
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie.