SUPEROWOCE mają SUPERMOCE! - wartość technologiczna i prozdrowotna rodzimych owoców mniej znanych

Przedział wiekowy 8-12
Limit miejsc 24
Forma warsztaty

Superowoce to nie tylko drogie, egzotyczne, rzadko spotykane owoce, płynące do nas z "końca świata"... Superowoce rosną także w Polsce. Nazywane są też owocami mniej znanymi, aczkolwiek ich popularność i wykorzystanie w przetwórstwie owocowo-warzywnym rosną. Jagoda kamczacka, rokitnik, dereń, dzika róża, mini kiwi - to tylko niektóre z owoców mających niezwykłą moc... Podczas warsztatów uczestnicy zostaną zapoznani z wielością i różnorodnością superowoców uprawianych w Polsce, ich mocą prozdrowotną oraz atrybutami cenionymi w przetwórstwie; w drugiej części spotkania samodzielnie otrzymają dżem oraz sok przecierowy z wybranego gatunku owoców. Ponadto prowadzący omówią w jaki sposób można dostępne owoce wykorzystywać w naszych domowych kuchniach, jak też na ile są one dostępne w produktach gotowych, na rynku detalicznym.

Lokalizacja Wydział Nauki o Żywności, Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych, Plac Cieszyński 1, sala 239

Terminarz