Na polu, w stodole, a potem na stole
W wystawie zaprezentujemy rośliny uprawne, z których wytwarza się określone produkty spożywcze. Zobaczymy jak wyglądają "stare" rośliny uprawne takie jak: orkisz, płaskurka czy samopsza, do czego służy ziarno z nich pozyskiwane i jakie są ich walory odżywcze. Dowiemy się z których ziaren zbóż sporządza się mąkę służącą do wypieku chleba, ciasta i ciasteczek, produkcji makaronów oraz różnego rodzaju kasz. Zobaczymy jak wygląda proso, z którego ziaren wytwarza się kaszę jaglaną i gryka z nasion której produkuje się kaszę gryczaną. Poznany buraka cukrowego, z korzeni którego wydobywa się cukier, rzepak, słonecznik i len z których uzyskuje się olej (a z lnu również włókno i siemię lniane), gorczycę używaną do produkcji musztardy i przypraw oraz ziemniaka służącego do produkcji frytek, kopytek, pyz, budyniu, kisielu i wielu innych produktów.
Terminarz
-
20 września
-
dostępnych miejsc: 5
-
dostępnych miejsc: 25
-
dostępnych miejsc: 6
-
dostępnych miejsc: 11
-
dostępnych miejsc: 4
-
11:45 - 12:30brak miejsc
-
dostępnych miejsc: 5
-
dostępnych miejsc: 1
-
-
21 września
-
08:00 - 08:45brak miejsc
-
dostępnych miejsc: 1
-
dostępnych miejsc: 5
-
dostępnych miejsc: 26
-
dostępnych miejsc: 4
-
dostępnych miejsc: 7
-
dostępnych miejsc: 2
-
dostępnych miejsc: 10
-
-
22 września
-
dostępnych miejsc: 30
-
dostępnych miejsc: 30
-
dostępnych miejsc: 2
-
dostępnych miejsc: 2
-
dostępnych miejsc: 7
-
dostępnych miejsc: 3
-
dostępnych miejsc: 12
-
13:15 - 14:00brak miejsc
-
Aby dokonać rezerwacji należy zalogować się do systemu.
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie.