Na polu, w stodole, a potem na stole

Przedział wiekowy bez ograniczeń
Limit miejsc 30
Forma wystawa

W wystawie zaprezentujemy rośliny uprawne, z których wytwarza się określone produkty spożywcze. Zobaczymy jak wyglądają "stare" rośliny uprawne takie jak: orkisz, płaskurka czy samopsza, do czego służy ziarno z nich pozyskiwane i jakie są ich walory odżywcze. Dowiemy się z których ziaren zbóż sporządza się mąkę służącą do wypieku chleba, ciasta i ciasteczek, produkcji makaronów oraz różnego rodzaju kasz. Zobaczymy jak wygląda proso, z którego ziaren wytwarza się kaszę jaglaną i gryka z nasion której produkuje się kaszę gryczaną. Poznany buraka cukrowego, z korzeni którego wydobywa się cukier, rzepak, słonecznik i len z których uzyskuje się olej (a z lnu również włókno i siemię lniane), gorczycę używaną do produkcji musztardy i przypraw oraz ziemniaka służącego do produkcji frytek, kopytek, pyz, budyniu, kisielu i wielu innych produktów.

Lokalizacja Wydział Rolnictwa i Leśnictwa, Katedra Agroekosystemów i Ogrodnictwa, Plac Łódzki 3, sala 215

Terminarz