Dary z naszych pól
W wystawie zaprezentujemy okazy roślin uprawnych, z których wytwarza się różne produkty. Zobaczymy jak wyglądają "stare" rośliny uprawne takie jak: orkisz, płaskurka czy samopsza, do czego służy ziarno z nich pozyskiwane i jakie są ich walory odżywcze. Dowiemy się z których ziaren zbóż sporządza się mąkę służącą do wypieku chleba, ciasta i ciasteczek, produkcji makaronów oraz różnego rodzaju kasz. Zobaczymy na których roślinach "rośnie" kasza jaglana, pęczak i kasza gryczana. Pokażemy burak cukrowy, z którego wydobywa się cukier oraz rzepak, słonecznik i len z których uzyskuje się olej (a z lnu również włókno, siemię lniane i materiały farmaceutyczne), gorczycę służącą do produkcji musztardy i przypraw, ziemniaka służącego do produkcji frytek, kopytek, pyz, budyniu, kisielu i wielu innych produktów, a także mak stanowiący składnik pysznego ciasta. Zobaczymy również rośliny, które lubią pszczoły i jakie są walory wytwarzanego z nich miodu.
Terminarz
-
21 września
-
08:00 - 11:00bez limitu miejsc
-
14:15 - 17:15bez limitu miejsc
-
-
22 września
-
11:15 - 14:15bez limitu miejsc
-
17:15 - 20:15bez limitu miejsc
-
-
23 września
-
08:00 - 11:00bez limitu miejsc
-
14:15 - 17:15bez limitu miejsc
-
Wstęp wolny. Rezerwacja miejsc nie jest wymagana.
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie.