Wiem co jem - ziemniaczany duet: chipsy i frytki

Przedział wiekowy pow. 16
Limit miejsc 15
Forma warsztaty
Warunkiem uczestnictwa w zajęciach bezpośrednich jest przekazanie organizatorowi podpisanego oświadczenia (przed ich rozpoczęciem): Oświadczenie o stanie zdrowia (PDF)

Uczestnicy biorący udział w zajęciach dowiedzą się dlaczego ziemniaki ciemnieją. Omówione zostaną czynniki wywołujące ciemnienie miąższu bulw. Uczniowie wykonają samodzielnie analizę oceniając to zjawisko po 10 minutach oraz po 1 godzinie od przekrojenia bulw. Wykonamy też ocenę jakości czipsów i frytek. Ocena bulw świeżych zostanie wykonana w 9 stopniowej skali w oparciu o barwne wzorce duńskie. Uczniowie dokonają oceny właściwości konsumpcyjnych, która będzie połączona z degustacją usmażonych czipsów i frytek. Wszystkie wyniki zostaną zapisane w pliku MS Excel, policzone zostaną średnie, które posłużą do sformułowania wniosków. Wyniki badań zostaną przekazane uczniom w formie wydruków komputerowych. Pod koniec zajęć każdy z uczestników otrzyma certyfikat informujący o uczestnictwie w warsztatach. Uwaga: w związku z koniecznością przygotowania certyfikatu uprzejmie proszę o wcześniejsze przesłanie list uczniów z nazwą szkoły i terminem spotkania na adres: anzol@uwm.edu.pl

Lokalizacja Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Rolnictwa i Leśnictwa, Katedra Chemii Rolnej i Środowiskowej, Plac Łódzki 4, sala 2

Terminarz