Barwna biotechnologia
Udział w zajęciach wymaga urządzenia (komputer, smartfon, tablet) z dostępem do internetu oraz kamerką wideo i mikrofonem.
Celem doświadczeń będzie wprowadzenie uczestników zajęć w świat barwników i ich zmian pod wpływem działania czynników chemicznych. Doświadczenia będą polegały na ocenie zmian barwy ekstraktu z liści herbaty oraz soku owocowego w zależności od kwasowości środowiska. Uczestnicy poznają zasadę procesu rozdziału membranowego, tj. dializy oceniając zmianę barwy roztworu skrobi w trakcie doświadczenia. W kolejnej prezentacji przedstawione zostanie działanie detergentów umożliwiających łączenie wody z olejem oraz tworzenie barwnych obrazów w mleku. Poprzez zmianę barwy roztworów można także określać aktywność enzymów. Przedstawione zostaną testy barwne pozwalające na określenie aktywności lipaz (enzymów rozkładających tłuszcz) oraz galaktozydazy (enzymu rozkładającego laktozę obecną w mleku). W prosty sposób przedstawimy jak wyizolować DNA z materiału roślinnego.
Zajęcia odbędą się przy wykorzystaniu platformy komunikacji wideo Google Meet. Limit miejsc na poszczególne webinary zależny będzie od dostępnych zasobów technicznych.
Dostęp do usługi Google Meet może wymagać założenia konta przez uczestnika, zaakceptowania regulaminu oraz polityki prywatności firmy Google LLC oraz zainstalowania odpowiedniego oprogramowania dostarczanego przez usługodawcę.
Wyłączenia odpowiedzialności:
Organizator nie odpowiada za jakość połączenia wideo i audio między uczestnikiem zajęć a wyżej wymienionymi usługami.
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie.
Terminarz
-
24 września
-
dostępnych miejsc: 100
-
dostępnych miejsc: 100
-
Aby dokonać rezerwacji należy zalogować się do systemu.
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie.