Tajemnice laboratorium analitycznego

Przedział wiekowy 13-bez ograniczeń
Limit miejsc 15
Forma prezentacja, warsztaty, wycieczka, wykład

Laboratorium analityczne to miejsce, w którym bada się różne produkty po to, aby stwierdzić, jaka jest ich jakość. Jest to szczególnie ważne w przypadku artykułów spożywczych, których trwałość jest ograniczona, a procesy ich psucia się zachodzą dość szybko. Poprzez wykonanie analiz laboratoryjnych możliwe jest określenie, czy żywność nadaje się do spożycia i czy nie będzie szkodziła zdrowiu. W czasie zajęć pokazane zostanie podstawowe wyposażenie laboratoriów analitycznych, zasady organizacji pracy i sposoby interpretacji uzyskanych wyników. Jesteśmy szczególnie otwarci na pytania uczestników dotyczące badania bezpieczeństwa konkretnych produktów spożywczych.

Lokalizacja Wydział Nauki o Żywności, Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności, ul. Heweliusza 6, pok. 102, 103, 206, 210

Terminarz