Rośliny z których otrzymano: chleb, makaron, olej i kaszę jaglaną
Udział w zajęciach wymaga urządzenia (komputer, smartfon, tablet) z dostępem do internetu oraz kamerką wideo i mikrofonem.
W spotkaniu on-line zapoznany uczestników z podstawowymi grupami roślin uprawnych. Zwrócimy uwagę na rośliny, z których wytwarza się określone produkty spożywcze. Omówimy "stare" rośliny uprawne takie jak: orkisz, płaskurka czy samopsza. Powiemy do czego służy ziarno z nich pozyskiwane i jakie są jego walory odżywcze. Dowiemy się z których ziaren zbóż sporządza się mąkę służącą do wypieku chleba, ciasta i ciasteczek, produkcji makaronów oraz różnego rodzaju kasz. Powiemy o ziemniaku, którego części użytkowe (bulwy) są bezpośrednio spożywane (po ugotowaniu) oraz służą do produkcji frytek, kopytek, pyz, budyniu, kisielu i wielu innych produktów. Zapoznamy uczestników z burakiem cukrowym, z korzeni którego wydobywa się cukier, rzepakiem, słonecznikiem i lnem, z których uzyskuje się olej (a z lnu również włókno, siemię lniane i materiały farmaceutyczne) oraz z gorczycą służącą do produkcji musztardy i przypraw. Powiemy również o roślinach uprawnych, które lubią pszczoły i jakie są walory wytwarzanego z nich miodu.
Zajęcia odbędą się przy wykorzystaniu platformy komunikacji wideo Google Meet. Limit miejsc na poszczególne webinary zależny będzie od dostępnych zasobów technicznych.
Dostęp do usługi Google Meet może wymagać założenia konta przez uczestnika, zaakceptowania regulaminu oraz polityki prywatności firmy Google LLC oraz zainstalowania odpowiedniego oprogramowania dostarczanego przez usługodawcę.
Wyłączenia odpowiedzialności:
Organizator nie odpowiada za jakość połączenia wideo i audio między uczestnikiem zajęć a wyżej wymienionymi usługami.
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie.
Terminarz
-
23 września
-
dostępnych miejsc: 100
-
dostępnych miejsc: 100
-
dostępnych miejsc: 100
-
-
24 września
-
dostępnych miejsc: 100
-
dostępnych miejsc: 100
-
dostępnych miejsc: 100
-
-
25 września
-
dostępnych miejsc: 100
-
dostępnych miejsc: 100
-
dostępnych miejsc: 100
-
Aby dokonać rezerwacji należy zalogować się do systemu.
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie.