Udoskonalanie produktów żywnościowych a nasze zdrowie

Przedział wiekowy 13-18
Limit miejsc 30
Forma warsztaty, wykład

Na wartość odżywczą produktów żywnościowych wpływa wiele czynników, wśród nich: jakość surowca, warunki jego przechowywania, przetwarzania, wzbogacania oraz utrwalania gotowych produktów. Aby konsument mógł dokonać właściwego wybory konieczna jest wiedza m.in. o wartości odżywczej, składzie chemicznym produktu. Takie informacje producenci żywności mają obowiązek umieszczać na etykietach swoich wyrobów. Konsument jednak nie zawsze ma świadomość o wprowadzonych do żywności chemicznych składnikach, które ją udoskonalają – nadają produktom atrakcyjną barwę, wzmacniają smak i zapach oraz przedłużają świeżość - czynią, że żywność wygląda i smakuje przekonująco. Czy te chemiczne składniki wprowadzone do żywności aby ją udoskonalić są bezpieczne dla nas?

Lokalizacja Wydział Nauki o Żywności, Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności, Plac Cieszyński 1, sala 105-106

Terminarz

Uwaga!

Rezerwacja miejsc możliwa od 9 września 2019, godz 10:00