Rozpoznaj barwniki spożywcze w produktach żywnościowych

Przedział wiekowy 8-18
Limit miejsc 30
Forma warsztaty, wykład

Barwniki to chemiczne związki organiczne dodawane do żywności, które mają na celu nadawanie lub poprawianie barwy danego produktu. Pozwalają na odtworzenie pierwotnej barwy środków spożywczych utraconej w wyniku ich przetwarzania, nadają barwy środkom spożywczym zazwyczaj naturalnie bezbarwnym lub sezonowo bezbarwnym, wzmacniają istniejące barwy, lub podkreślają smak środka spożywczego związanego z konkretną barwą, przez co staje się on łatwy do rozpoznania. Jeśli chciałbyś dowiedzieć się czegoś więcej o barwnikach i nauczyć się je rozpoznawać w produktach to ten pokaz jest specjalnie dla Ciebie!

Lokalizacja Wydział Nauki o Żywności, Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności , Plac Cieszyński 1, blok 43, sala 105/106

Terminarz