Skąd się wzięły na twym stole mąka, kasza, cukier, olej.

Przedział wiekowy bez ograniczeń
Limit miejsc brak limitu
Forma wystawa

W wystawie zaprezentujemy okazy roślin uprawnych, z których wytwarza się różne produkty. Zobaczymy jak wyglądają "stare" rośliny uprawne takie jak: orkisz, płaskurka czy samopsza, do czego służy ziarno z nich pozyskiwane i jakie są ich walory odżywcze. Dowiemy się z których ziaren zbóż sporządza się mąkę służącą do wypieku chleba, ciasta i ciasteczek, produkcji makaronów oraz różnego rodzaju kasz. Zobaczymy na których roślinach "rośnie" kasza jaglana, pęczak i kasza gryczana. Zobaczymy burak cukrowy z którego wydobywa się cukier, rzepak, słonecznik i len z których uzyskuje się olej (a z lnu również włókno, siemię lniane i materiały farmaceutyczne), gorczycę służącą do produkcji musztardy i przypraw, ziemniaka służącego do produkcji frytek, kopytek, pyz, budyniu, kisielu i wielu innych produktów, a także mak stanowiący składnik pysznego ciasta. Zobaczymy również rośliny, które lubią pszczoły i jakie są walory wytwarzanego z nich miodu.

Lokalizacja Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa, Katedra Agroekosystemów, Plac Łódzki 3, sala 218

Terminarz

  • 26 września

    • 08:00 - 10:00
      bez limitu miejsc
    • 12:00 - 20:00
      bez limitu miejsc
  • 27 września

    • 08:00 - 10:00
      bez limitu miejsc
    • 12:00 - 20:00
      bez limitu miejsc
  • 28 września

    • 08:00 - 20:00
      bez limitu miejsc

Wstęp wolny. Rezerwacja miejsc nie jest wymagana.

Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie.