Jak oznaczyć zawartość składników mineralnych w żywności?

Przedział wiekowy 13-18
Limit miejsc 15
Forma pokaz, warsztaty

Składniki mineralne przyjmuje się prawie wyłącznie z pożywieniem, gdyż organizm człowieka nie ma możliwości ich wytwarzania.Posiadają one duże znaczenie dla zdrowia i życia człowieka, są dostarczane do organizmu z pożywieniem. Ich niedobór może doprowadzić do wielu chorób. Każdy ze składników spełnia w organizmie człowieka co najmniej kilka różnych funkcji. Pierwiastki te można oznaczać metodą Spektrometrii Absorpcji Atomowej, przy zastosowaniu specjalistycznej aparatury, po uprzednim przygotowaniu(mineralizacji), stosując odpowiedniej klasy, czystości i jakości odczynniki chemiczne.

Lokalizacja Wydział Nauki o Żywności, Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności, ul. Heweliusza 6, sala 304

Terminarz

  • 26 września

    • 09:00 - 10:00
      brak miejsc
    • 10:00 - 11:00
      brak miejsc