Produkty zbożowe – smaczne i zdrowe

Przedział wiekowy pow. 8
Limit miejsc 100
Forma wykład
Zajęcia w formie zdalnej (webinar/wideokonferencja).
Udział w zajęciach wymaga urządzenia (komputer, smartfon, tablet) z dostępem do internetu oraz kamerką wideo i mikrofonem.

W wykładzie zaprezentujemy rośliny zbożowe, których ziarno odznacza się określonymi walorami żywieniowymi dla ludzi. Przedstawimy skład chemiczny ziarna zbóż i powiemy, co jest w nim szczególnego. Omówimy walory żywieniowe pszenicy zwyczajnej, pszenicy orkisz, żyta owsa, prosa, jęczmienia, kukurydzy i gryki. Zwrócimy uwagę na składnik białka zbóż – gluten i przedstawimy różne poglądy o jego wpływie na zdrowie człowieka. Dowiemy się o β-glukanie i jego dobroczynnym wpływie na zdrowie ludzi. Porównamy walory żywieniowe ziarna pszenicy zwyczajnej i pszenicy orkisz (czy orkisz jest „zdrowszy’, od pszenicy, czy też nie). Z wykładu dowiemy się, co cennego i szczególnego jest w produktach powstałych z określonych gatunków zbóż, a które ich składniki budzą nasze obawy.

Identyfikator spotkania zostanie udostępniony osobom zapisanym 24 godziny przed planowanymi zajęciami w zakładce "Moje rezerwacje" na koncie użytkownika na stronie Olsztyńskich Dni Nauki i Sztuki.

Zajęcia odbędą się przy wykorzystaniu platformy komunikacji wideo Google Meet. Limit miejsc na poszczególne webinary zależny będzie od dostępnych zasobów technicznych.
Dostęp do usługi Google Meet może wymagać założenia konta przez uczestnika, zaakceptowania regulaminu oraz polityki prywatności firmy Google LLC oraz zainstalowania odpowiedniego oprogramowania dostarczanego przez usługodawcę.

Wyłączenia odpowiedzialności:
Organizator nie odpowiada za jakość połączenia wideo i audio między uczestnikiem zajęć a wyżej wymienionymi usługami.
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie.

Terminarz