Szczegóły wydarzenia
Z pola na stół, czyli - czy wiesz co z których roślin jesz?
Przedział wiekowy: Lokalizacja
bez ograniczeń Katedra Agroekosystemów, Plac Łódzki 3, sala 218,
Godziny: Rodzaj imprezy:
21.09.2016 08:00-15:00  brak miejsc
22.09.2016 08:00-15:00  brak miejsc
23.09.2016 08:00-15:00  rezerwuj (11)
wystawa
Opis:

W wystawie zaprezentujemy rośliny uprawne, których użytkowe części służą do wytwarzania różnych produktów spożywczych. Dowiemy się  m.in. z których ziaren zbóż sporządza się mąkę do wypieku chleba, bułeczek i ciasteczek. Zobaczymy „jak rośną kasza gryczana, pęczak oraz kasza jaglana”.  Pokażemy korzeń buraka cukrowego z którego wydobywa się cukier, rzepak, słonecznik i len  z których uzyskuje się olej (a z lnu również siemię lniane), gorczycę służącą do produkcji musztardy, kukurydzę z ziaren której wytwarza się smaczne płatki śniadaniowe, ziemniaka z którego wydobywa się skrobię służącą do wyrobu budyniu i kisielu, a także mak stanowiący składnik pysznego ciasta. 

   
 

Organizator zastrzega sobie możliwość zmian w programie