Szczegóły wydarzenia
Ile jest biotechnologii w serze?
Przedział wiekowy: Lokalizacja
od 8 do 12 lat Katedra Biotechnologii Żywności, ul Heweliusza 1, sala 17,
Godziny: Rodzaj imprezy:
21.09.2016 09:30-11:00  brak miejsc
wykład,prezentacja,warsztaty
Opis:

Bakterie są obecne wokół nas. Niektóre z nich są szkodliwe, ale jest wśród nich wiele bakterii pożytecznych dla człowieka. Dzięki nim możemy zajadać się serem, smakować jogurty i kefiry. Człowiek już od tysiącleci nieświadomie korzystał z dobroczynnych właściwości mikroorganizmów. Dzisiaj możemy je świadomie stosować w wielu technologiach. Celem imprezy będzie zapoznanie uczestników z żywnością fermentowaną i jej znaczeniem dla naszego zdrowia. Omówimy zastosowanie mikroorganizmów pożytecznych dla człowieka w produkcji żywności fermentowanej. Uczestnicy będą mieli okazję degustacji produktów fermentowanych. Przedstawimy prezentacje multimedialną jako tło do całości. 

   
 

Organizator zastrzega sobie możliwość zmian w programie