Szczegóły wydarzenia
Rozpoznaj barwniki spożywcze w produktach żywnościowych
Przedział wiekowy: Lokalizacja
od 13 do 17 lat Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności, Plac Cieszyński 1, sala 105-106,
Godziny: Rodzaj imprezy:
21.09.2016 08:30-10:00  rezerwuj (3)
21.09.2016 10:30-12:00  rezerwuj (1)
prezentacja,warsztaty
Opis:

Barwniki to chemiczne związki organiczne dodawane do żywności, które mają na celu nadawanie lub poprawianie barwy danego produktu. Pozwalają na odtworzenie pierwotnej barwy środków

spożywczych utraconej w wyniku ich przetwarzania, nadają barwy środkom spożywczym zazwyczaj naturalnie bezbarwnym lub sezonowo bezbarwnym, wzmacniają istniejące barwy, lub podkreślają smak środka spożywczego związanego z konkretną barwą, przez co staje się on łatwy do rozpoznania.

Jeśli chciałbyś dowiedzieć się czegoś więcej o barwnikach i nauczyć się je rozpoznawać w produktach to ten pokaz jest specjalnie dla Ciebie! Zapraszamy!

Impreza realizowana w ramach cyklu "Zdrowy styl życia"

   
 

Organizator zastrzega sobie możliwość zmian w programie