Szczegóły wydarzenia
Metody oznaczania składników mineralnych w żywności
Przedział wiekowy: Lokalizacja
od 13 lat Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności, ul. Heweliusza 6, sala nr 304 ,
Godziny: Rodzaj imprezy:
21.09.2016 09:00-10:00  brak miejsc
21.09.2016 10:00-11:00  brak miejsc
prezentacja,warsztaty
Opis:

      Składniki mineralne zapewniają prawidłowy rozwój, mają duży wpływ na zdrowie i życie człowieka. Składnikami mineralnymi nazywa się te składniki, które po spaleniu pozostają w postaci popiołu, stanowią około 4% masy ciała. Na tę ilość składa się 46 składników, a 30 z nich uważa się za niezbędne do życia. Składniki mineralne przyjmuje się prawie wyłącznie z pożywieniem, gdyż organizm człowieka nie ma możliwości ich wytwarzania. Pierwiastki można oznaczać metodą Spektrometrii Absorpcji Atomowej, przy zastosowaniu specjalistycznej aparatury, po uprzednim przygotowaniu (mineralizacji).

   
 

Organizator zastrzega sobie możliwość zmian w programie