Szczegóły wydarzenia
Barwna biotechnologia
Przedział wiekowy: Lokalizacja
od 8 do 12 lat Katedra Biotechnologii Żywności, ul. Heweliusza 1, sala nr 113,
Godziny: Rodzaj imprezy:
21.09.2016 09:00-10:30  brak miejsc
22.09.2016 09:00-10:30  rezerwuj (14)
prezentacja,warsztaty
Opis:

Celem doświadczeń będzie wprowadzenie uczestników zajęć w świat barwników i ich zmian pod wpływem działania czynników chemicznych. Doświadczenia będą polegały na ocenie zmian barwy ekstraktu z liści herbaty oraz soku owocowego w zależności od kwasowości środowiska. Uczestnicy poznają zasadę procesu rozdziału membranowego, tj. dializy oceniając zmianę barwy roztworu skrobi w trakcie doświadczenia. W kolejnej prezentacji przedstawione zostanie działanie detergentów umożliwiających łączenie wody z olejem oraz  tworzenie barwnych obrazów w mleku.  Poprzez zmianę barwy roztworów można także określać aktywność enzymów. Przedstawione zostaną testy barwne pozwalające na określenie aktywności lipaz (enzymów rozkładających tłuszcz) oraz galaktozydazy (enzymu rozkładającego laktozę obecną w mleku). W prosty sposób przedstawimy jak wyizolować DNA z materiału roślinnego.    

   
 

Organizator zastrzega sobie możliwość zmian w programie